Niezależne Laboratorium Badawcze
ul. Bydgoska 1a
89-100 Nakło nad Notecią
tel: +48 (52) 344 88 68
|

|
Niezależne Laboratorium Badawcze "STANLAB" Sp. z o.o. w Nakle nad Notecią, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom polskiego przemysłu spożywczego i konsumenta, powstało z inicjatywy doktora medycyny weterynaryjnej Dietera Stanislawskiego i Marka Hoppe. Dieter Stanislawski prowadzi również Gissel Instytut - Laboratorium Bakteriologii i Higieny Spożywczej, którego założycielem był doktor Lienhop. Laboratorium powstało ponad 50 lat temu w stolicy Dolnej Saksonii - w Hanowerze. Obecnie ma swoją siedzibę w Sehnde. Współpracujemy z Gissel Instytutem – Laboratorium Bakteriologii i Higieny Żywności w zakresie wymiany doświadczeń.
Potwierdzamy nasze kompetencje biorąc udział w międzylaboratoryjnych badaniach biegłości organizowanych przez Gissel Instytut, a także Gdańską Fundację Wody, LGC-Standards, Centrum Badań Ekologicznych PAN oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny.
Dnia 13.01.2007 roku zostaliśmy przyjęci w poczet członków rzeczywistych Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB - certyfikat i zarejestrowani pod numerem 733. W dniu 04.09.2007 roku otrzymaliśmy Certyfikat Akredytacji AB 819 przyznany przez Polskie Centrum Akredytacji - certyfikat. Zgodnie z decyzją Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 25 listopada 2008 roku nasze laboratorium uzyskało zatwierdzenie do wykonywania urzędowych badań laboratoryjnych żywności - lista laboratoriów. Od 2009 roku zostaliśmy zatwierdzeni przez QS - Qualität Und Sicherheit GmbH do przeprowadzania badań monitoringu Salmonelli - lista laboratoriów.
W celu podnoszenia kwalifikacji naszych pracowników bierzemy udział w szkoleniach, sympozjach i konferencjach. Od początku istnienia postawiliśmy na wykwalifikowaną kadrę oraz nowoczesne wyposażenie, co obecnie pozwala nam pracować, wykorzystując najnowsze technologie. Dzięki temu oferowane przez nas usługi spotykają się z akceptacją i uznaniem naszych Klientów.
Badania mikrobiologiczne
-
Akredytowane - Zakres akredytacji
-
Mięso i przetwory mięsne
-
Żywność
-
Woda
-
Środki żywienia zwierząt
-
Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu
-
Środowisko produkcji i przechowywania żywności
Pozostałe
-
Mięso i przetwory mięsne (liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas - metoda płytkowa kropelkowa)
-
Żywność (obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących oraz Clostridium perfringens)
Badania chemiczne
Akredytowane - Zakres akredytacji
-
Mięso i przetwory mięsne
-
Żywność
-
Woda
-
Środki żywienia zwierząt (chlorki)
Pozostałe
-
Tłuszcze roślinne i zwierzęce
-
Środki żywienia zwierząt
-
Mleko
-
Koncentraty spożywcze
-
Wyroby, półprodukty ciastkarskie
-
Pieczywo
-
Ryby, przetwory rybne
Inne
-
Ocena organoleptyczna
-
Histologia
-
GMO - organizmy modyfikowane genetycznie
-
CMA - ocena sensoryczna wg pięciostopniowej skali
-
Aktywność wody
-
Błonnik pokarmowy
-
Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych
-
Dioksyny
-
Pestycydy
-
Metale ciężkie
-
Witaminy
-
Mikotoksyny
-
Nitrofurany
-
Promieniotwórczość
-
Big Eight