Mikrobiologia

15.10.2018

Dodaj do:
Autor: 
Jadwiga Baj

 

 

W księgarniach jest już dostępna książka pt.

 

Mikrobiologia

 

mikrobiologia

Jadwiga Baj (redaktor i współautor); pozostali autorzy: prof. dr hab. Dariusz Bartosik,

dr Łukasz Drewniak,dr hab. Łukasz Dziewiti dr Monika Radlińska

(wszyscy są nauczycielami akademickimi i

pracują na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego).

 

Liczba stron 480

ISBN: 978-83-01-20036-7

Data premiery 15.10.2018 r.

 

 

Książka jest jedynym podstawowym podręcznikiem do mikrobiologii na polskim rynku. W rozdziałach opisujących budowę, metabolizm i genetykę prokariotów (II-VI) omówiono zarówno cechy wspólne dla obu tych grup mikroorganizmów, jak i fundamentalne właściwości, które je odróżniają.

          W rozdziale VII podsumowane zostały wyniki analiz genomicznych prokariotów oraz omówiono zjawiska wpływające na strukturę ich genomów. Wątkiem przewodnim tego rozdziału jest horyzontalny transfer genów - jego mechanizmy i główni sprawcy, czyli ruchome elementy genetyczne, o których, głównie za sprawą genomiki, gromadzimy coraz więcej informacji.

          W rozdziale VIII omawiano wirusy prokariotyczne - nie tylko ich budowę i strategie namnażania się, lecz również ich rolę w środowisku naturalnym, a także zastosowania w medycynie, biotechnologii i biologii molekularnej.

          Kolejny rozdział (IX) poświęcono praktycznemu wykorzystaniu prokariotów przez ludzi, które obejmuje coraz to nowe zastosowania zarówno w przemyśle (np. biopaliwa, bioenergia, bioługowanie), rolnictwie jak i ochronie środowiska (np. biodegradacja, bioremediacja).

          Ostatni rozdział (X) dotyczy metod stosowanych w mikrobiologii - nie tylko tych klasycznych, lecz także najnowszych technik molekularnych, dzięki którym możliwy jest tak ogromny postęp w badaniach mikrobiologicznych.

 

Nowoczesny podręcznik do mikrobiologii, w którym omówiono budowę, metabolizm i genetykę prokariotów, czyli bakterii i archeonów. Opisano w nim strukturę genomów prokariotycznych oraz zjawiska determinujące zmienność tych mikroorganizmów, zwracając szczególną uwagę na horyzontalny transfer genów. Wskazano również na rolę prokariotów w kształtowaniu biosfery, a także na ich praktyczne wykorzystanie w przemyśle (np. biopaliwa, bioenergia, bioługowanie), rolnictwie i ochronie środowiska (np. biodegradacja, bioremediacja). Odrębny rozdział poświęcono wirusom – ich budowie, właściwościom i znaczeniu. Książka ta zawiera także informacje na temat technik stosowanych w mikrobiologii - zarówno klasycznych, jak i najnowszych, molekularnych, dzięki którym możliwy jest ogromny postęp w badaniach mikrobiologicznych.

 

Podręcznik skierowany jest do studentów wydziałów biologii, biotechnologii i ochrony środowiska, studentów uczelni medycznych oraz uczelni rolniczych i politechnik, nauczycieli i pracowników dydaktycznych wyższych uczelni, a także do licealistów zainteresowanych studiami biologicznymi, medycznymi i rolniczymi.