Szkodliwe składniki opakowań

29.03.2016

Dodaj do:
Autor: 
www.kurier.pap.pl

 

 

Szkodliwe składniki opakowań żywności i kosmetyków oraz kapsułek leków

 

Z dwuletnim opóźnieniem KE opracowuje kryteria naukowe dla zidentyfikowania szkodliwych dla zdrowia substancji, powszechnie wykorzystywane w przemyśle.

 

Związki endokrynnie czynne (EDC) stosowane są głównie jako składowe plastików, opakowań produktów żywnościowych, kapsułek leków, a także w kosmetykach, czyli praktycznie wszędzie.

- EDC może doprowadzić m.in. do: zaburzeń płodności, zaburzeń rozwoju narządów płciowych, zachorowań na raka hormonozależnego (min. raka sutka, gruczołu krokowego, jajnika i jąder), uszkodzeń płodu, w tym rozwoju jego układu nerwowego, a nawet zaburzeń metabolizmu, otyłości i cukrzycy – mówi PAP profesor Jean-Pierre Bourguignon z belgijskiego Uniwersytetu w Liege, członek międzynarodowego Towarzystwa Endokrynologicznego.

W lutym podczas sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego komisarz  UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis zapowiedział, że pierwsze, nowe naukowe kryteria dotyczące EDC zostaną przedstawione przez wakacjami 2016 r.

Aby przyspieszyć proces, Komisja postanowiła przeprowadzić jednoczesną ocenę potencjalnego wpływu EDC na zdrowie, środowisko, handel, rolnictwo oraz wpływu socjo-ekonomicznego.

 

Z Brukseli Jowita Kiwnik Pargana (PAP)

 

Źródło: www.kurier.pap.pl

Tagi: