Elektrody pH do produktów mleczarskich

elektrody pH

 

 

Oczywiste rozwiązanie do pomiarów nieprzezroczystości

 

 

 

 

Pomiar pH próbek produktów mleczarskich za pomocą konwencjonalnej elektrody może powodować niedokładności. Elektrody pH InLab® Dairy i InLab Solids METTLER TOLEDO zostały opracowane specjalnie z myślą o produktach mlecznych i próbkach o wysokiej zawartości tłuszczu i białka.

 

 

Staranna kontrola pH jest niezbędna do utrzymania jakości i oceny gotowości do spożycia podczas wytwarzania produktów mleczarskich. Jednak wprowadzanie standardowej, okrągłej membrany szklanej do półstałych próbek takich produktów jak ser czy jogurt jest trudne i może prowadzić do uszkodzenia elektrody. Ponadto wysoka zawartość białka w próbkach produktów mleczarskich powoduje zatykanie złącza elektrody, co utrudnia pomiary pH. Natomiast w przypadku próbek o dużej zawartości tłuszczu nagromadzenie go na szklanej membranie może prowadzić do powolnych czasów reakcji lub niestabilnych odczytów.

 

elektrodypH3

 

Specjalistyczne elektrody

METTLER TOLEDO oferuje dwie elektrody pH specjalnie zaprojektowane do pomiaru produktów mleczarskich: InLab Dairy oraz InLab Solids. Elektroda InLab Dairy ma potrójne złącze ceramiczne, co zmniejsza ryzyko jego zatykania się podczas pomiarów próbek mleka i śmietany. Końcówka elektrody InLab Solids w kształcie grotu umożliwia jego łatwe wprowadzanie, bez ryzyka złamania, do substancji stałych i półstałych, takich jak ser czy jogurt.

 

www.mt.com/electrode-guide

www.mt.com/pHLab