Sprawniejsze przygotowanie próbek ułatwia oznaczenie zawartości cukru

2

 

 

Zbadanie zawartości cukru to ważna czynność, którą wykonuje się w ramach kontroli jakości. W przypadku napojów gazowanych i soków zawierających cząstki owoców próbki muszą jednak zostać odpowiednio przygotowane. Nowe rozwiązania METTLER TOLEDO pozwalają szybko i dokładnie oznaczyć wartość Brix.

 

Przepisy wymagają, by producenci soków i napojów bezalkoholowych monitorowali stężenie cukru w wyjściowych koncentratach i gotowych produktach. Zazwyczaj oznacza się w tym celu wartość Brix. Ta prosta, a zarazem dokładna technika analityczna zgodnie z definicją pozwala zmierzyć zawartość sacharozy w gramach w 100 g roztworu wodnego. Skuteczna kontrola jakości wymaga stosowania solidnych i niezawodnych urządzeń – zwłaszcza w pobliżu linii produkcyjnej. W ofercie METTLER TOLEDO dostępne są proste i ekonomiczne refraktometry z kontrolą temperatury, znane również jako mierniki Brix. Należą one do serii EasyPlus™, która obejmuje trzy nowe, niewielkie urządzenia o mocnej konstrukcji: Easy Brix, Easy R40 oraz model pionowy Easy Bev.

 

Pomiar próbki

W przypadku większości napojów niewielką próbkę umieszcza się w urządzeniu, które bezpośrednio na niej wyznacza zawartość Brix. W przypadku soków, które nie są zrobione z koncentratów lub nektarów, konieczne jest zastosowanie* etapu pośredniego. Refraktometr Easy Bev ma z kolei pionową celę pomiarową i lejek, co pozwala pobierać próbki prosto z butelki, bez ryzyka, że do celi przedostanie się osad z owoców lub pęcherzyki powietrza. W badaniu przeprowadzonym przez ekspertów METTLER TOLEDO użyto refraktometru Easy Bev (rys. 1) i przeanalizowano próbki napojów zawierających CO2: typu cola, cytrynowego, pomarańczowego oraz toniku. Badanie przeprowadzono na próbkach odgazowanych i nieodgazowanych. We wszystkich przypadkach uzyskano dobrą powtarzalność pomiaru, co można stwierdzić po niskim odchyleniu standardowym (rys. 2). Co więcej, różnice wartości Brix uzyskanych przy badaniu obu rodzajów próbek mieszczą się w dopuszczalnym zakresie błędu. Przemyślana konstrukcja modelu Easy Bev pozwalawydajnie i dokładnie wyznaczać wartość Brix przy ograniczonym do minimum przygotowaniu próbek. Refraktometry z serii EasyPlus METTLER TOLEDO  mają jeszcze jedną cechę: do korzystania z nich nie potrzeba specjalistycznych s*zkoleń. Dzięki temu każdy może korzystać z zalet ich zaawansowanych rozwiązań i wykonywać szybkie pomiary w laboratorium lub hali produkcyjnej.

 

www.mt.com/EasyPlus-Refractometry

 

brix2

 

Rys. 1. W przypadku korzystania z refraktometru Easy Bev filtrowanie i odgazowanie

badanych produktów nie jest potrzebne; modele Easy Brix i Easy R40 wymagają próbek

o małej objętości. Każde z tych urządzeń w ciągu kilku sekund dostarcza gotowy wynik.

 

Rys. 2. Porównanie wartości °Brix i odchylenia standardowego dla analizowanych napojów.

Wyniki pokazują 7 powieleń dla każdej próbki